Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

  • TopBanner

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας και Περιθαλπόντων για τη Φροντίδα Ηλικιωμένων Ασθενών με Άνοια, σε Φορείς Μονάδων Υγείας

Mεγάλο ποσοστό ανθρώπων με άνοια δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα ή στερείται κατάλληλης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους όταν έρχονται σε επαφή είτε με μονάδες παροχής υγείας είτε με άλλους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς φιλοξενίας ηλικιωμένων, λόγω έλλειψης εξιδευκευμένων γνώσεων των επαγγελματιών υγείας.

Οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού στην ανίχνευση μνημονικών διαταραχών ή στην διαχείριση συμπτωμάτων τους (συγχυτικά επεισόδια, αποπροσανατολισμό, συμπεριφορικά /ψυχιατρικά συμπτώματα, έκπτωση στις ικανότητες επικοινωνίας). Η αντίσταση στην φροντίδα είναι συνήθως το πιο δύσκολο σύμπτωμα που έχουν να διαχειριστούν οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι περιθάλποντες. Επιπλέον, η ψυχοκινητική ανησυχία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πτώσεις σε άτομα με άνοια. Εκτός, λοιπόν, από την αντιμετώπιση σοβαρών συμπεριφορικών δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες υγείας, έρχονται αντιμέτωποι και με την διατήρηση της σωματικής ακεραιότητας των ασθενών ή με τον κίνδυνο πρόκλησης επιπλέον ασθενειών (π.χ., λοιμώξεων λόγω μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες). Παρατηρείται επιπλέον αυξημένο άγχος των επαγγελματιών υγείας με τέτοιους ασθενείς, καθώς και δυσκολία διαχείρισής του.

Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με ηλικιωμένους (γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.α) στερούνται εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με την άνοια, σκοπός μας είναι ένα ολοκληρωμένο προσωποκεντρικό για το ασθενή πρόγραμμα εκπαίδευσης, δημιουργώντας κουλτούρα ‘’περίθαλψης’’. Το πρόγραμμα περιέχει: οπτικοακουστικό υλικό από βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, αλληλεπιδραση, βιωματικές ασκήσεις) σχετικά με:

  1. Γενικές πληροφορίες για την άνοια (πιο εύκολη ανίχνευση μνημονικών διαταραχών είτε κατά την αρχική προσέγγιση τοπικού φορέα είτε ενός νοσοκομείου, καλύτερη διαχείρηση και παραπομπή ηλικιωμένων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες (κέντρα μνήμης και άνοιας) )
  2. Διαχείριση συμπεριφορικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων της άνοιας (αντιμετώπιση επιθετικότητας, διέγερσης, ψευδαισθήσεων, περιπλάνησης)
  3. Αποτελεσματική επικοινωνία με ασθενείς (βελτίωση επικοινωνιακών στρατηγικών με σεβασμό στις ανάγκες και στα δικαιώματα του ασθενούς για ποιότητα ζωής, μείωση χρήσης αντιψυχωσικών φαρμάκων

Στόχος: αύξηση της αυτοπεποίθησης, αυτό-αποτελεσματικότητας, ετοιμότητας στην φροντίδα των επαγγελματιών υγείας, καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα με άνοια και την οικογένειά τους.

Μέθοδος: Διανομή οπτικοακουστικού υλικού και powerpoint διαλέξεις μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προσβάσιμη από όλους τους φορείς υγείας για on line εκπαίδευση σύμφωνα με τους παραπάνω στόχους. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα για απόκτηση πιστοποίησης της εκπαίδευσης μέσω διεξαγωγής εξετάσεων. Απώτερος σκοπός είναι να εκπαιδευτούν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες υγείας από:

  • Πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα)
  • Υπηρεσίες υγείας τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης (Ερυθρός Σταυρός)
  • Τοπικοί και κοινωνικοί φορείς (εκκλησία, ΚΑΠΗ)
  • Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ, κέντρα ημέρας Alzheimer)

Εκπαιδευτικές προοπτικές στην άνοια 1ο μάθημα: «Εισαγωγή στην άνοια»

Εκπαιδευτικές προοπτικές στην άνοια 2ο μάθημα: «Μορφές άνοιας»

Εκπαιδευτικές προοπτικές στην άνοια 3ο μάθημα: «Μορφές Άνοιας (Α) Άνοια Τύπου Alzheimer (ΑΤΑ), Αγγειακή άνοια, Μετωποκροταφική άνοια»

Εκπαιδευτικές προοπτικές στην άνοια 4ο μάθημα: «Κατάθλιψη στην άνοια»

Εκπαιδευτικές προοπτικές στην άνοια 5ο Μάθημα: «Επιθετικότητα-Θυμός-Άγχος»

Εκπαιδευτικές προοπτικές στην άνοια 6ο Μάθημα: «Παραισθήσεις-Ψευδαισθήσεις»

 

Συνεργασίες με χώρες της Ευρώπης για την φροντίδα των ασθενών με άνοια 2016-2022. Ομιλία της Καθηγήτριας Νευρολογίας κας Μάγδας Τσολάκη.(περισσότερα)

 

 

 

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.